FAQ

Często zadawane pytania

Gdzie mogę zareklamować produkt?

Sara Risch PhD. (sara@popz.eu), Dyrektor – Globalnego działu Badań i Rozwoiju oraz Analiz Jakościowych

Czirbusz László (laszlo.czirbusz@popz.hu), Koordynator Sprzedaży

Czy popcorn z mikrofalówki jest zdrowy?

Popcorn zawiera więcej białka niż inne zboża. Również zawiera więcej żelaza niż jaja lub pieczonaj wołowina. Ma więcej błonnika niż precle lub chipsy ziemniaczane.Popcorn jest jedyna przekąską, w 100% pełnoziarnistą nieprzetworzoną.

Czy popcorn posiada jakieś wyjątkowe wartości odżywcze?

Popcorn jest produktem naturalnym pełnoziarnistym, zawiera wszystkie włókna z otrąb, nie wspominając o minerałach, zawiera również witaminy B kompleks i E. Pod względem trawienia, wysoka zawartość błonnika wspomaga poprawne działanie organizmu.

Funkcje włókien wpłuywają równiwż w innym korzystny sposób na organizm, a produkty pełnoziarniste zawierają typ włókna, który można redukować nadmiar cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych i tętnic, zmniejszając tym samym ogólny poziom cholesterolu i obniżając prawdopodobieństwo miażdzycy, zawałow serca, i udarów.

Czym różni się „zwykła” kukurydza od popcornu?

Popcorn, znany również jako kukurydza do prażenia, to rodzaj kukurydzy który expanduje po podgrzaniu. Popcorn jest w stanie „pekać” ponieważ jego wnętrze zawiera skoncentrowana skrobię o skorupka jest szczelna i nie przepuszcza wilgoci. Każdy rodzaj kukurydzy jet uprawiany osobno w zależności od przeznaczenia. Pole kukurydzy wygląda podobnie jednak różnica polega na tym, że popcorn będzie wyższy niż kukurydza słodka.

If you want to know more about how to tell the difference between types of corn please follow the link below:
http://www.farmanddairy.com/top-stories/how-to-tell-the-difference-between-types-of-corn/279825.html

W jakim kraju je się najwięcej popcornu?

Amerykanie zjadają około 17 miliardów kubków popcornu rocznie. Ta ilość może wypełnić Empire State Building 18 razy.

Dlaczego popcorn strzela?

Każde ziarno popcornu zawiera niewielką kroplę wody w mięjim jądrze skrobiowym wewnątrz łuski. Popcorn potrzebuje około 14% wilgotności aby się wyprażył. Przy podgrzewaniu w wewnetrznej miekkiej części woda zaczyna zwiekszać swoją objętość. Przy temperaturze około 100 stopni woda zamienia się w parę wodną i zmienia skrobię wewnątrz każdego ziarna w galaretowatą, bardzo gorącą masę. Ziarno nagrzewa się do około 175 stopni a ciśnienie wewnątrz ziarna wzrasta do około 75 atmosfer, zanim ostatecznie nastapi pęknięcie i łuski zostaną otwarte.

Kiedy wybucha, para wodna wewnątrz ziarna zostaje uwolniona. Miękka skrobi wewnątrz popcornu staje się napompowany i rozlewa się, schładza się natychmiast tworząc unikatowy w kształcie kwiat który tak dobrze znamy i kochamy. Ziarno po wyprazeniu powiększa swoją obiętość 40-50 razy!

 

 

Dlaczego mój popcorn nie puchnie należycie?

Należy sprawdzić datę ważności na opakowaniu, przed naciśnięciem przycisku START w mikrofalówce. Jeśli ziarna są stare i suche, nie będa pękać. Ponieważ kuchenki mikrofalowe są różne, zawsze trzeba prażyyć popcorn na „dźwięk pękania” – kiedy chrakterystyczne dzwięki następują po sobbie w odstępach większych niż 3 – 4 sekundy należy zakończyć proces. Aby zmaksymalizować smaku, potrząsnąć kilka razy torebką przed przełożeniem do naczynia. Pomoże to równomiernie rozprowadzic sól i aromaty. Aby zmaksymalizować chrupkość produktu, należy otworzyć torebkę natychmiast po prażeniu.

W jaki sposób najlepiej przechowywać popcorn do mikrofalówki?

Przechowywać w chłodnym miejscu, takim jak szafki, chroniąc przed bezpośrednim światłem słonecznym. Nie przechowywać w lodówce. Niektórzy mówią, że przechowywanie w lodówce sprawia, że popcorn smakuje lepiej, ale wiele lodówek ma obniżoną wilgotność i może spowodować wysychannie ziaren. Zawsze miej torebkęy popcornu zamkniętą w oryginalnym plastikowym opakowaniu, aż będziesz gotowy, aby rozpocząć prażenie. Dopiero wtedy usuń zewnętrzną folię.

Jaki jest okres ważności popcornu do mikrofalówki?

24 miesiące.

Jaka jest gwarancja tego, że Popz produkowany jest według najwyższych standardów?

Popz będzie produkować wyłącznie produkty o tak wysokim poziomie bezpieczeństwa, które pewnie i chętnie można podawać własnej rodzinie.

Aby zagwarantować, że kierujemy Politykę Jakości Popz, zarząd będzie wdrażał i utrzymywał systemy jakości oparte na HACCP, BRC, oraz bedzie stale edukował i szkolił naszych pracowników w celu osiągnięcia możliwie najwyższego poziomu jakości i bezpieczeństwa.

Jak odczytać kod produktu?

Każda torebka i pudełko ma swój własny kod produktu na odwrotnej stronie.

Gdzie produkuje się Popz?

Popz Europy na Węgrzech produkuje zarówno popcorn do mikrofalówek, kukurydzę prażoną i pakuje ziarno do użytku domowego. W naszej fabryce na Węgrzech produkujemy na najnowszych i najnowocześniejszych urządzeniach. Popz Europa produkuje popcorn do mikrofalówek na cały rynek europejski.

Gdzie sprzedawany jest Popz?

Na Węgrzech Popz popcorn jest sprzedawane w supermarketach Tesco i Metro.

ZAGADNIENIA NAUKOWE

Czy Popz jest modyfikowany genetycznie?

Popz popcorn jest produkowany z ziaren nie modyfikowanych genetycznie (non-GMO).

Czy Popz zawiera tłuszcze trans?

Nasze produkty są wolne od tłuszców typu trans (trans fat free).

Czy zawiera sztuczne barwniki lub inne sztuczne substancje?

Nasze produkty wykonane są z naturalnych składników.

Czy opakowanie Popz zawiera kwas perfluorooktanowy?

Papierowe torebki do kukurydzy Popz są wykonene z materiału wolnego od kwasu perfluorooktanowego (PFOA free).

Czy Popz zawiera diacetyl?

Ponieważ użycie diacetyl na Wegrzech jest zabronione, używamy oleju roślinnego i słodkiej serwatki w proszku do przygotowania naszych produktów.

Czy Popz to produkt bezglutenowy?

Wszystkie nasze produktu są bezglutenowe.

Czy Popz zawiera jakieś alergeny?

Niektóre z naszych produktów możą zawierać pewne alergeny (mleko, jaja, soja), ale jest to wyszczególnione w naszej tabeli produktów.

Co to jest zarostowe zapalenie oskrzelików („Popcorn Worker’s Lung”)?

Choroba występuje od wdychania dużych ilości chemikaliów w popcornie , zwanym diacetyl.

Ale ponieważ użycie diacetyl na Wegrzech jest zabronione, używamy oleju roślinnego i słodkiej serwatki w proszku do przygotowania naszych produktów.

Jak wygląda proces podgrzewania w kuchence mikrofalowej?

Często używana częstotliwość kuchenek mikrofalowych to 2,45 GHz łatwo wnika w wodę, tłuszcz i cukier. Mikrofale wprawiają cząsteczki wody znajdujące się w nagrzewanym ciele w drgania rotacyjne. Energia drgających cząsteczek wody w wyniku silnego tłumienia drgań rozprasza się i jest przekazywana cząsteczkom podgrzewanego jedzenia – tym samym rośnie jego energia termiczna , a zatem i temperatura. Kuchenka mikrofalowa przyrządza potrawy znacznie szybciej niż konwencjonalny piec, ponieważ ogrzewa równomiernie produkt w całaj jego masie w tym samym okresie.

Czy jedzenie podgrzewane w kuchence mikrofalowej zmienia swoją strukturę?

Badania porównawcze metod gotowania na ogół wskazują, że jeśli kuchenka mikrofalowa jest prawidłowo urzytkowana, nie wpływa na zawartość składników odżywczych w żywności w większym stopniu niż konwencjonalne podgrzewanie

Czy bezpieczne jest stanie przy pracującej mikrofalówce?

Stojąc przed kuchenką mikrofalową możliwe jest zwiększenie ekspozycji na promieniowanie mikrofalowe. Jednak takie wzrosty mogą być niskie, zwłaszcza w porównaniu z ekspozycjami na promieniowanie mikrofalowe z telefonu komórkowego. Należy jednak pamiętać, że z kuchenki może wyciekać więcej promieniowania mikrofalowego, jeśli jest uszkodzona, jest zanieczyszczona lub jest niewłaściwie eksploatowana lub konserwowana. Jeśli kuchenka jest uszkodzony w jakikolwiek sposób, nie powinieneś używać go, dopóki nie zostanie naprawiony przez odpowiednio wykwalifikowanego pracownika serwisu.