» FAQ
Często zadawane pytania
Gdzie mogę zareklamować produkt?
Sara Risch PhD. (sara@popz.eu), Dyrektor – Globalnego działu Badań i Rozwoju oraz Analiz Jakościowych
Anikó Kujbus (aniko.kujbus@popz.eu), Koordynator Sprzedaży
Czy popcorn z mikrofalówki jest zdrowy?
Popcorn zawiera więcej białka niż inne zboża. Zawiera również więcej żelaza niż jaja lub pieczona wołowina. Ma więcej błonnika niż precle lub chipsy ziemniaczane.Popcorn jest jedyna przekąską ze w 100% nieprzetworzonych ziaren.
Czy popcorn posiada jakieś wyjątkowe wartości odżywcze?
Popcorn jest produktem naturalnym pełnoziarnistym, zawiera wszystkie włókna z otrąb, nie wspominając o cennych minerałach. Zawiera również witaminy B kompleks i witamin E. Wysoka zawartość błonnika wspomaga poprawne działanie organizmu i trawienie.
Funkcje włókien wpłuywają równiwż w innym korzystny sposób na organizm . Produkty pełnoziarniste zawierają typ włókień, które mogą redukować nadmiar cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych i tętnic, zmniejszając tym samym ogólny poziom cholesterolu i obniżając prawdopodobieństwo miażdzycy, zawałów serca, i udarów.
Czym różni się „zwykła” kukurydza od popcornu?
Popcorn, znany również jako kukurydza do prażenia, to rodzaj kukurydzy który ekspolduje po podgrzaniu. Popcorn jest w stanie „pśkać” ponieważ jego wnętrze zawiera skoncentrowana skrobię, a skorupka jest szczelna i nie przepuszcza wilgoci. Każdy rodzaj kukurydzy jet uprawiany osobno w zależności od przeznaczenia. Pola kukurydzy wyglądają podobnie jednak popcorn będzie rósł wyżej słodka kukurydza.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnicach między rodzajami kukurydzy, skorzystaj z poniższego linku:
http://www.farmanddairy.com/
W jakim kraju je się najwięcej popcornu?
Amerykanie zjadają około 17 miliardów kubków popcornu rocznie. Ta ilość może wypełnić Empire State Building 18 razy.
Dlaczego popcorn strzela?
Każde ziarno popcornu zawiera niewielką kroplę wody w miękkim jądrze skrobiowym wewnątrz łuski. Popcorn potrzebuje około 14% wilgotności aby się wyprażyć. Przy podgrzewaniu woda w wewnetrznej miekkiej części zaczyna zwiekszać swoją objętość. Przy temperaturze około 100 stopni woda zamienia się w parę wodną i zmienia skrobię wewnątrz każdego ziarna w galaretowatą, bardzo gorącą masę. Ziarno nagrzewa się do około 175 stopni, a ciśnienie wewnątrz ziarna wzrasta do około 75 atmosfer, zanim ostatecznie nastapi pęknięcie i łuski otworzą się.
Podczas wybuchu para wodna wewnątrz ziarna zostaje uwolniona. Miękka skrobia wewnątrz popcornu staje się eksploduje i następnie schładza się, tworząc unikatowy w kształcie kwiat który tak dobrze znamy i kochamy. Ziarno po wyprażeniu powiększa swoją obiętość 40-50 razy!
Dlaczego mój popcorn nie pęcznieje należycie?
Należy sprawdzić datę ważności na opakowaniu, przed naciśnięciem przycisku START w mikrofalówce. Jeśli ziarna są stare i suche, nie będa pękać. Ponieważ kuchenki mikrofalowe są różne, zawsze trzeba prażyć popcorn czekając na „dźwięk pękania” – kiedy chrakterystyczne dźwięki następują po sobbie w odstępach większych niż 3 – 4 sekundy należy zakończyć proces. Aby smak był bardziej intensywny, należy potrząsnąć kilka razy torebką przed przełożeniem do naczynia. Pomoże to równomiernie rozprowadzic sól i aromaty. Aby zmaksymalizować chrupkość produktu, należy otworzyć torebkę natychmiast po uprażeniu.
W jaki sposób najlepiej przechowywać popcorn do mikrofalówki?
Popcorn najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, takim jak szafki, chroniąc go przed bezpośrednim światłem słonecznym. Nie przechowywać w lodówce. Niektórzy mówią, że przechowywanie w lodówce sprawia, że popcorn smakuje lepiej, ale wiele lodówek ma obniżoną wilgotność i może spowodować wysychanie ziaren. Zawsze przechowuj torebkę popcornu zamkniętą w oryginalnym plastikowym opakowaniu, aż będziesz on gotowy do uprażenia. Dopiero wtedy usuń zewnętrzną folię.
Jaka jest gwarancja tego, że Popz produkowany jest według najwyższych standardów?
24 miesiące.
Jaka jest gwarancja tego, że Popz produkowany jest według najwyższych standardów?
Popz produkuje wyłącznie produkty o tak wysokim poziomie bezpieczeństwa, które pewnie i chętnie można podawać własnej rodzinie.
Aby zagwarantować, że kierujemy się Polityką Jakości Popz, zarząd wdraża i utrzymuje systemy jakości oparte na HACCP, BRC, oraz bedzie stale edukował i szkolił naszych pracowników w celu osiągnięcia możliwie najwyższego poziomu jakości i bezpieczeństwa.
Jak odczytać kod produktu?
Każda torebka i pudełko ma swój własny kod produktu, który znajduje się z tyłu opakowania.
Gdzie produkuje się Popz?
Popz Europa na Węgrzech produkuje popcorn do mikrofalówek, kukurydzę prażoną i pakuje ziarno do użytku domowego. W naszej fabryce na Węgrzech prowadzimy produkcję na najnowszych i najnowocześniejszych urządzeniach. Popz Europa produkuje popcorn do mikrofalówek na cały rynek europejski.
Gdzie sprzedawany jest Popz?
Na Węgrzech popcorn Popz jest sprzedawany w supermarketach Tesco i Metro.
ZAGADNIENIA NAUKOWE
Czy Popz jest modyfikowany genetycznie?
Popz popcorn jest produkowany z ziaren nie modyfikowanych genetycznie (non-GMO).
Czy Popz zawiera tłuszcze trans?
Nasze produkty są wolne od tłuszczów typu trans (trans fat free).
Czy zawiera sztuczne barwniki lub inne sztuczne substancje?
Nasze produkty wykonane są z naturalnych składników.
Czy opakowanie Popz zawiera kwas perfluorooktanowy?
Papierowe torebki do kukurydzy Popz są wykonane z materiału wolnego od kwasu perfluorooktanowego (PFOA free).
Czy Popz zawiera diacetyl?
Ponieważ wykorzystywanie diacetylu na Wegrzech jest zabronione, do produkcji naszych produktów używamy oleju roślinnego i słodkiej serwatki w proszku.
Czy Popz to produkt bezglutenowy?
Wszystkie nasze produktu są bezglutenowe.
Czy Popz zawiera jakieś alergeny?
Niektóre z naszych produktów mogą zawierać pewne alergeny (mleko, jaja, soja), ale są one wyszczególnione w naszej tabeli produktów.
Co to jest zarostowe zapalenie oskrzelików („Popcorn Worker’s Lung”)?
Chorobę tą powoduje wdychanie dużych ilości chemikaliów z popcornu, substancji nazywanej diacetylem.
Ale ponieważ użycie diacetylu na Wegrzech jest zabronione, do produkcji używamy oleju roślinnego i słodkiej serwatki w proszku.
Jak wygląda proces przygotowania w kuchence mikrofalowej?
Najbardziej popularna częstotliwość kuchenek mikrofalowych to 2,45 GHz, która łatwo wnika w wodę, tłuszcz i cukier. Mikrofale wprawiają cząsteczki wody znajdujące się w nagrzewanym ciele w drgania rotacyjne. Energia drgających cząsteczek wody w wyniku silnego tłumienia drgań rozprasza się i jest przekazywana cząsteczkom podgrzewanego jedzenia – tym samym rośnie jego energia termiczna , a zatem i temperatura. Kuchenka mikrofalowa przyrządza potrawy znacznie szybciej niż konwencjonalny piekarnik, ponieważ ogrzewa równomiernie produkt w całej jego masie w tym samym czasie.
Czy jedzenie podgrzewane w kuchence mikrofalowej zmienia swoją strukturę?
Badania porównawcze metod gotowania wskazują, że jeśli kuchenka mikrofalowa jest prawidłowo użytkowana, gotowanie w niej nie wpływa na zawartość składników odżywczych żywności w większym stopniu niż konwencjonalne gotowanie.
Czy bezpieczne jest stanie przy włączonej mikrofalówce?
Stojąc przed kuchenką mikrofalową możliwe jest zwiększenie ekspozycji na promieniowanie mikrofalowe. Jednak takie wzrosty są niskie, zwłaszcza w porównaniu z ekspozycjami na promieniowanie mikrofalowe z telefonu komórkowego. Należy jednak pamiętać, że z kuchenki może wydostawać się więcej promieniowania mikrofalowego, jeśli jest uszkodzona, zanieczyszczona lub jest niewłaściwie eksploatowana lub konserwowana. Jeśli kuchenka jest uszkodzona w jakikolwiek sposób, nie powinieneś używać jej, dopóki nie zostanie naprawiona przez wykwalifikowanego pracownika serwisu.